Sfaturi pentru montarea parchetului din lemn masiv

Va recomandam mai jos cateva sfaturi pentru montarea parchetului din lemn masiv, in vederea realizarii unei lucrari durabile si pentru a evita viitoare distorsionari/ degradari ale lemnului sau ale peliculei de lac, bait sau ulei,

1) Umiditatea terasamentului (sapei) pe care va fi aplicat parchetul trebuie sa aiba valoarea de maxim 10%. Din momentul in care a fost turnata sapa, e preferabil ca sa i se acorde un timp de uscare de minim 12 saptamani.

2) Aclimatizarea parchetului. Recomandam ca parchetul sa fie depozitat in incaperea in care urmeaza a fi montat timp de minimum 2 saptamani. In acest interval, fibra lemnului va suferi modificari atat in lungime, cat si in latime.

3) Umiditatea optima de montare a parchetului. Un lemn bun pentru montaj trebuie sa aiba umiditatea cuprinsa intre 8 si 10%.

4) Aplicarea de rasini – cu rol hidroizolator.

5) Montarea parchetului cu adezivi bicomponenti (cu intaritor).

6) Numarul maxim de slefuiri care se pot realiza pe un parchet masiv

Sfaturi pentru montarea parchetului

Aceasta intrebare primita  din ce in ce mai des atat de la clientii care aplica un parchet nou, cat si de la cei ce reconditioneaza un parchet montat cu mai multi ani in urma.

Raspunsul nostru este: atat pentru parchetul nou cat si pentru cel montat deja in trecut, daca in procesul de finisare sunt utilizate echipamente profesionale (masini de raschetat cu smirghel si sistem de aspirare a prafului incorporat/ integrat), acest procedeu poate fi repetat de 5 (in cazul parchetului ce a fost raschetat initial manual) pana la 7 ori minimum. 

In functie de nivelul de trafic, de fluctuatiile de temperatura – umiditate si de lacurile aplicate, pentru a pastra un grad de uzura ridicat al lemnului, recomandam ca intretinerea sa se faca la un interval de maximum 4 ani (intretinerea presupunand slefuirea la suprafata a pardoselii, chituirea locala daca este necesara si aplicarea unui strat suplimentar de lac in vederea pastrarii culorii si prospetimii).

7) Criterii avute in vedere la alegerea intre parchet din lemn masiv si parchet laminat

Sfaturi pentru montarea parchetului

La o prima evaluare, aplicarea unui parchet laminat prezinta un nivel al investitiei mai mic comparativ cu ceea ce presupune pardoseala din lemn masiv. Analiza pe termen lung contrazice insa calculul initial, tinand cont de faptul ca durata de utilizare a unui parchet laminat este cuprinsa intre 5 si 7 ani, in conditii de trafic domestic si intretinut corespunzator, iar reconditionarea acestuia nu este posibila; comparativ, parchetul masiv are o durata de viata de peste 30 de ani.

Ambele tipuri de parchet ofera imobilelor un plus de caldura si eleganta.

Fata de parchetul laminat, parchetul masiv prezinta cateva caracteristici suplimentare:

  • Grad ridicat de izolare termica si fonica
  • Rezistenta la trafic intens
  • Rezistenta la schimbari de temperatura si umiditate
  • Posibilitatea de a fi reconditionat in repetate randuri
  • Intretinerea se realizeaza mult mai usor
  • In cazul accidentelor (zgarieturi, pete), exista posibilitatea de a se face retusuri locale/partiale
  • Poate fi colorat in diverse nuante